
Het klinkt zo eenvoudig: isoleer het dak, de muren en de vloer, zet HR+++glas in de kozijnen, installeer zonnepanelen, een warmtepomp en lage temperatuurverwarming en hopla, je woning is energieneutraal. Maar zo simpel als het klinkt, zo complex is soms de uitvoering. Erik Meulendijks nam daarom Stichting Energietransitie Roosendaal in de arm. Samen met een energiecoach ging hij aan de slag met het verduurzamen van zijn monumentale woning in het stadscentrum.
Erik: “In een krantje las ik over de energiecoaches van Stichting Energietransitie Roosendaal. In samenwerking met de gemeente werden door hen gratis energieadviezen aangeboden. Als eigenaar van een monument is het soms lastig zicht te krijgen op wat nu wel of niet mag. Een professioneel en onafhankelijk advies was dus welkom. Na het maken van een afspraak kwam de energiecoach bij mij thuis. We spraken uitgebreid over onder andere mijn toekomstwensen, ervaringen, het energieverbruik en de mogelijkheden voor een monument. Daarna werd een huisscan gemaakt. Via zo’n scan worden mogelijke maatregelen voor het verduurzamen van de woning direct duidelijk .“
“Op basis van deze huisscan maakten we een plan voor de woning. Stap voor stap maak ik mijn woning nu duurzamer. De adviezen over bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie, zonnepanelen, radiatorfolie en glas zijn in dit plan meegenomen. Zo mag je bij een monumentale woning niet zomaar dubbelglas plaatsen. We hebben nu een oplossing gevonden die beter isoleert en toch voldoet aan de monumentale voorwaarden.”
“De eerste kennismaking met de energiecoach vond plaats in de zomer. Hij is in de winter nog eens langs geweest om de koudebrug te checken.” Een koudebrug is een plaats waar de isolatie onderbroken wordt. In de winter zorgt dit voor koudeverliezen en dus ook voor een hoge energiefactuur. In de zomer zorgt dit dan weer voor oncomfortabele warmtebruggen. Koudebruggen zijn daarom heel nadelig. “Natuurlijk had ik zelf ook al wel een idee over mogelijke koudebruggen. Door deze scan kwamen er toch plaatsen naar voren, waar ik zelf niet zo snel een koudebrug had verwacht.”
“Naast advies over deze technische aanpassingen kreeg ik ook nog de nodige gratis tips om energiekosten te besparen. Zo staat de cv-ketel tegenwoordig op 55 graden om te ervaren of dat ook voldoende is. Als dat zo is kun je met een warmtepomp aan de slag.”
“Ook let ik veel beter op het gebruik van gas en elektra. Ook dat heeft me al veel kosten bespaard. Ik kan het inzetten van een energiecoach dan ook iedereen aanbevelen. Het is juist goed om een specialist naar het grotere geheel te laten kijken.”
Meer weten over het inschakelen van een energiecoach? Ga dan naar deze pagina.
Andere projecten
Terugblik Energiecafé Moerstraten: persoonlijk advies voor een duurzaam thuis
Een persoonlijk maatwerkadvies is essentieel om de juiste stappen te kunnen zetten in energiebesparing. Daarom organiseren we regelmatig het Energiecafé, een plek waar inwoners van de gemeente Roosendaal in een ontspannen sfeer samenkomen om te leren en te delen op...
Energieke Scholen-project: Roosendaalse jeugd zet stappen naar een duurzame toekomst
In een tijd waarin duurzaamheid en de energietransitie centraal staan, vinden we het als St. Energietransitie Roosendaal (StER) belangrijk om jongere generaties te betrekken bij deze onderwerpen. In de gemeente Roosendaal werken de StER en het Milieu Educatie Centrum...
Energiecoaches verdiepen hun vaardigheden: nieuwe inzichten in isolatie en ventilatie
Deze maand kregen de energiecoaches van St. Energietransitie Roosendaal (StER) de kans om hun kennis te verdiepen tijdens een inspirerende workshop over isolatieglas en ventilatie, verzorgd door de experts van WEFRA. Onder het genot van een kopje koffie en een koekje...