Begin oktober is de bouw gestart van het eerste grondgebonden zonnepark binnen de gemeente Roosendaal, de Zonneweihoek. Dit zonnepark, dat tevens het eerste zonnepanelenproject met burgerparticipatie binnen de gemeentegrenzen is, wordt momenteel aangelegd langs de A58 na-bij de wijk Weihoek en zal vanaf begin 2021 groene stroom gaan produceren voor ongeveer 2.000 huishoudens.

Het zonnepark is voortgekomen uit een idee van een bewoner van de Weihoek. Die wilde graag zonnepanelen maar had geen geschikt eigen dak. Vervolgens bleken meer mensen in de Weihoek in die situatie te zitten. Daarom is er gezamenlijk gezocht naar een geschikte locatie voor een zonnepark waar omwonenden en andere inwoners van de gemeente Roosendaal aan mee kunnen doen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de Zonneweihoek.

Er zijn inmiddels twee aardige filmpjes die de ontwikkeling en het ontstaan van de Zonneweihoek illustreren.

Dit filmpje, gemaakt in voorjaar 2020, vertelt over het prille begin, de lokaal betrokkenen en de participatiemogelijkheden.

En dit filmpje, gemaakt door Zuidwest TV Update op 16 oktober 2020, toont hoe de bouw vordert en laat verschillende betrokkenen aan het woord.

Voor geïnteresseerden in de participatiemogeijkheden:

De mogelijkheid om mee te investeren is toegelicht in een webinar op 8 juni 2020 waaraan ongeveer 200 mensen uit de gemeente Roosendaal hebben deelgenomen (de tijdens het webinar besproken presentatie over de participatiemogelijkheden is hier te vinden).

Geïnteresseerden voor de financiële participatie konden zich vervolgens tot 22 juni 2020 inschrijven via crowdfunding-partner DuurzaamInvesteren.nl. Uiteindelijk hebben ongeveer 70 mensen daadwerkelijk mee ge-investeerd, voor in totaal 300.000 euro. Ruim 80% van deze mensen woont in de gemeente Roosendaal, waarvan het merendeel in de wijken Tolberg en Weihoek.

De mogelijkheid om groene stroom van de Zonneweihoek af te nemen staat nog open. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden met dit formulier. Bij voorbaat dank!

Andere berichten

Onze eerste nieuwsbrief is uit!

Onze eerste nieuwsbrief is uit!

Om u op de hoogte te houden van onze activiteiten en de ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie in onze gemeente, geven wij periodiek een nieuwsbrief uit. De eerste versie is nu uit waarin wij, naast een update over het project ‘Thuis energie besparen doe...

Lees meer
Energiecoaches voor huurders gevraagd

Energiecoaches voor huurders gevraagd

Stichting Energietransitie Roosendaal is op zoek naar vrijwilligers die hun buren willen ondersteunen met het besparen van energiekosten. Wat doet een energiecoach voor huurders?In de gemeente Roosendaal is sinds 2021 een aantal energiecoaches actief die inwoners...

Lees meer
Interview met energiecoach Cees Suijkerbuijk

Interview met energiecoach Cees Suijkerbuijk

‘Isoleren is een belangrijke eerste stap naar een duurzamer energieverbruik’ In de gemeente Roosendaal is sinds vorig jaar een aantal energiecoaches actief. Dit zijn deskundig opgeleide vrijwilligers van Stichting Energietransitie Roosendaal die met u meedenken over...

Lees meer