
In een tijd waarin duurzaamheid en de energietransitie centraal staan, vinden we het als St. Energietransitie Roosendaal (StER) belangrijk om jongere generaties te betrekken bij deze onderwerpen. In de gemeente Roosendaal werken de StER en het Milieu Educatie Centrum (MEC) in het project ‘Energieke Scholen’ samen om basisschoolleerlingen bewust te maken van hun rol in een duurzamere toekomst. Het pilotproject bij basisschool Lavoor Morelberg werd donderdag 23 januari succesvol afgesloten met een grote bijeenkomst.
Energieke Scholen
Het project ‘Energieke Scholen’ biedt een gratis lespakket aan alle basisscholen in de gemeente Roosendaal, gebaseerd op een al bestaand en succesvol landelijk erkend programma. Dit initiatief is ontworpen om leerlingen op een interactieve en plezierige manier kennis te laten maken met energiebesparing en het verbeteren van het binnenklimaat.
Samenwerking StER en MEC
Als organisatie die zich inzet voor de energietransitie, speelt de StER een sleutelrol in het bevorderen van duurzame initiatieven binnen de gemeente. Door samen te werken met het MEC, versterken we de impact en vergroten we de bewustwording over energiebesparing en duurzaamheid.
Kinderen zijn de toekomst
Onze kinderen zijn de toekomstige beslissers en initiatiefnemers. Door nu al kennis met hen te delen over energiebesparing en duurzaamheid, leggen we de basis voor een generatie die milieubewuste keuzes maakt. Het project moedigt kinderen aan om actief na te denken over hun omgeving en hoe ze die kunnen verbeteren. Door hen te betrekken bij praktische oplossingen, zoals het energiezuiniger maken van hun school, ontwikkelen ze vaardigheden en inzichten die ze hun hele leven met zich mee zullen dragen.
Programma
Het programma bestaat uit drie lessen voor de bovenbouw. In de eerste les maken leerlingen kennis met de basisprincipes van duurzaamheid en energiebesparing. Ze worden in groepen verdeeld en krijgen opdrachten die hen uitdagen om kritisch naar hun schoolomgeving te kijken. In de tweede les voeren de groepen metingen uit om de huidige situatie van hun school in kaart te brengen. Op basis van hun bevindingen formuleren ze aanbevelingen en verbeterpunten. De derde les draait om het presenteren van hun bevindingen. De leerlingen maken posters en presentaties die ze delen met hun ouders en de schoolleiding.
Extra budgetEen extra stimulans voor deelnemende scholen is een budget van € 250,– voor praktische duurzaamheidsmaatregelen. Deze financiële ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank, die dit bedrag uit het Coöperatiefonds beschikbaar stelt. Hierdoor kunnen scholen bijvoorbeeld radiatorfolie aanbrengen of oude lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting.
Afsluiting pilotproject
Het pilotproject bij basisschool Lavoor Morelberg, dat eind november 2024 van start ging, diende als proef voor dit ambitieuze initiatief. Afgelopen donderdag, 23 januari, werd de lessenreeks succesvol afgesloten met een grote bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden de leerlingen hun resultaten aan de schoolleiding, ouders, en wethouder Koenraad. De aanwezigheid van de media benadrukte het belang en de impact van het project.
Duurzame toekomst
Met het succes van de pilot is de weg vrijgemaakt om het Energieke Scholen-project uit te rollen naar alle basisscholen in de gemeente Roosendaal. Wethouder Koenraad heeft haar steun toegezegd en zal het project aanbevelen bij andere scholen. Energieke Scholen is een leerzame ervaring voor de leerlingen en heeft ook de potentie om een blijvende impact te hebben op de scholen en de gemeenschap. Door kinderen op jonge leeftijd hierbij te betrekken, investeren we in een duurzamere toekomst voor iedereen.
ZuidWest Update heeft een mooie reportage van de bijeenkomst gemaakt. Zie hier het filmpje.
Scholen die geïnteresseerd zijn in dit project mogen een e-mail sturen naar info@steroosendaal.nl.
Andere projecten
Terugblik Energiecafé Moerstraten: persoonlijk advies voor een duurzaam thuis
Een persoonlijk maatwerkadvies is essentieel om de juiste stappen te kunnen zetten in energiebesparing. Daarom organiseren we regelmatig het Energiecafé, een plek waar inwoners van de gemeente Roosendaal in een ontspannen sfeer samenkomen om te leren en te delen op...
Energiecoaches verdiepen hun vaardigheden: nieuwe inzichten in isolatie en ventilatie
Deze maand kregen de energiecoaches van St. Energietransitie Roosendaal (StER) de kans om hun kennis te verdiepen tijdens een inspirerende workshop over isolatieglas en ventilatie, verzorgd door de experts van WEFRA. Onder het genot van een kopje koffie en een koekje...
Interview Hans Reuvers: Samen werken aan duurzame wijken
Stichting Energietransitie Roosendaal, Alwel en Gemeente Roosendaal hebben een samenwerkingsovereenkomst ‘verduurzaming koopwoningen’. Dit samenwerkingsverband zorgt ervoor dat eigenaren van vergelijkbare woningen in hetzelfde gebied als de woningen van Alwel, de...