Energiecafé Kalsdonk

Een kleinschalige informatiebeurs om in informele sfeer bij te praten over energiekostenbesparing en het verduurzamen van de woning. Het bleek een schot in de roos. Het was op 26 februari druk in het eerste Energiecafé van het Nispens Energie Collectief (NEC) in De Gouden Leeuw in Nispen. De StER droeg een steentje daaraan bij.

Nispens Energie Collectief
Het Nispens Energie Collectief (NEC) is een burgerinitiatief dat is voortgekomen uit het Bewoners Platform Nispen. Inmiddels zijn er 45 actieve leden en een aantal werkgroepen. Zo inventariseert één werkgroep in Nispen welke maatregelen per woning nodig zijn om deze gereed te maken voor de energietransitie. De NEC en de StER werken nauw samen op dit gebied.

Duurzamer wonen
Naast de vertegenwoordigers van de NEC waren de energiecoaches van de StER aanwezig om vragen te beantwoorden. Het verduurzamen van de woning is immers een flinke opgave. Hoe financier je dit? Welke subsidies zijn er? En waar begin je? Bezoekers kregen antwoord op deze vragen en meer. Zo werd er ook uitleg gegeven over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Wim van den Bergh, bestuurslid van de StER, liet een praktijkvoorbeeld van een particuliere woning zien: stap voor stap van 2.300 naar 500 m3 aardgas. Zie hier de presentatie.

Lees hier ook het artikel in BnDeStem.

Andere projecten