Belevingsfestival Duurzaamheid Roosendaal

Op 23 november vond het Belevingsfestival in Buurthuis Keijenburg plaats. Duurzaamheid leeft in Burgerhout! Daarom werd het een vol programma met voor ieder wat wils. Bezoekers konden de nodige inspiratie opdoen over energiebesparing,  insectenhotels, het hergebruik van materialen, geveltuinen en nog veel meer. Ook de StER was aanwezig met een stand. 

Gratis energieadvies van een energiecoach
Energiecoach Roosendaal Zo waren energiecoaches van de StER aanwezig om alle vragen rondom het verduurzamen van het energieverbruik thuis te beantwoorden, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Zij geven geheel gratis en vrijblijvend een onafhankelijk energieadvies. Ook konden geïnteresseerden zich opgeven voor een gratis huisscan. Aan de hand van deze huisscan wordt bekeken hoe de energiekosten kunnen worden verlaagd.

 

 

Energiebesparing
Door de stijging van de energiekosten overwegen veel mensen de aanschaf van een warmtepomp. Frank Bogers Installatietechniek gaf deze middag uitleg over warmtepompen en waar u zoal op moet letten bij een eventuele aanschaf. De woning verduurzamen kost veel geld. De gemeente Roosendaal was aanwezig om bezoekers te informeren over mogelijke subsidies en leningen waar ze gebruik van kunnen maken bij het verduurzamen van de woning.

Biodiversiteit
Belevingsfestival Roosendaal - biodiversiteitDe biodiversiteit regelt het klimaat en de waterkringloop, zuivert water en lucht, breekt organisch afval af, verspreidt zaden en bestuift planten en nog veel meer. MEC Roosendaal gaf tijdens het Belevingsfestival voorlichting over wat insecten en de natuur te bieden hebben en hoe je met een regenton water kunt opvangen. Het Da Vinci College toonde allerlei insectenhotels en vogelhuisjes die studenten maken. Zo konden bezoekers deze middag opdracht geven om een hotel of huisje te laten maken voor hun tuin.

 


Tulpetrein
De moestuin, JeugdOntmoetingsCentrum (JOC) en inwoners uit Burgerhout lieten hun geveltuin of moestuin zien. Emiel Brehm reed met zijn Tulpetrein door de wijk, van buurthuis naar JeugdOntmoetingsCentrum en naar de moestuin en weer terug. Bezoekers aan het festival konden zo rekenen op gratis vervoer!

Hergebruik van materialen en meer
Heppie en het Leger des Heils lieten zien hoe speelgoed en kleding kan hergebruikt. Saver en schooncoaches zorgden voor een andere kijk op afval. Met Van Pet naar Pret konden bezoekers op een recyclefiets van plastic flessen een kroonluchter maken. Alwel gaf een impressie van de nieuwbouwplannen in de Josephwijk, met duurzame kenmerken in de woningen en omgeving. WijZijn Traverse Groep gaf advies om in deze extreem dure tijden schulden te voorkomen. Ook voor de kinderen stond er genoeg op het programma!

Kijk hier voor een overzicht van deelnemers aan het Belevingsfestival en alle activiteiten.

 

Andere projecten