Energiecafé Roosendaal - juli 2023

Stichting Energietransitie Roosendaal (StER) organiseerde op zaterdagmiddag 1 juli het vierde Energiecafé, ditmaal in de Kring. Geïnteresseerden konden binnenlopen voor gratis advies over energiekostenbesparing en het verduurzamen van de koop- of huurwoning. Dit alles in een informele setting. 

Onafhankelijk energieadvies
De verwachting is dat de energiekosten ook aankomende winter ongekend hoog zullen zijn. Een goede reden om dus nu al werk te maken van energiebesparende maatregelen. Huiseigenaren en huurders die met energiekostenbesparing en verduurzaming van hun woning aan de slag willen, konden in het Energiecafé terecht voor gratis, onafhankelijk en vrijblijvend advies. Zo kregen bezoekers de nodige tips over het besparen van energiekosten, informatie over warmtepompen, zonnepanelen, isoleren, subsidies en meer.

Energiecoaches
Bezoekers die een uitgebreider energieadvies wensten, konden zich aanmelden voor een gratis huis- en warmte scan van een energiecoach. Energiecoaches zijn professioneel opgeleide vrijwilligers van Stichting Energietransitie Roosendaal. Aan de hand van een huis- en warmtescan werd bekeken welke maatregelen er mogelijk zijn om te verduurzamen en de energiekosten te verlagen. Met de nodige adviezen en tips kon u vervolgens zelf aan de slag. Ook wees de energiecoach op nationale subsidiemogelijkheden en de regelingen die er zijn in de gemeente Roosendaal.

Warmtepompen
In het Energiecafé kregen bezoekers ook inzicht of de woning al geschikt is voor een warmtepomp en welke aanpassingen eventueel noodzakelijk zijn. Onderwerpen als het rendement, de verschillende soorten warmtepompen en aandachtspunten kwamen aan bod.

Praktijkvoorbeelden ter inspiratie
Samen met de buren aan de slag gaan met energie besparen heeft diverse voordelen. Hierbij kunt u denken aan het collectief plaatsen van zonnepanelen of isoleren. Het scheelt tijd en kan ook kostenvoordelen opleveren. In het Energiecafé werd mede aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleg gegeven over hoe Stichting Energietransitie Roosendaal u en uw buren hierin kan ondersteunen. Ook individuele initiatieven waarbij woningen helemaal of vergaand aardgasvrij zijn gemaakt, kwamen aan de orde.

Informatiemiddag gemeente
Daarnaast verzorgde de gemeente die middag, in samenwerking met tuin- en groenexperts, diverse presentaties over het energiezuinig maken van monumenten, groene daken, het afkoppelen van de regenpijp en groene gevels. Kijk hier voor het volledige programma.

Energiecafé Roosendaal

 

 

 

 

Andere projecten